Psihoterapia de grup
Cea mai eficientă modalitate de activare a potențialului personal este considerată a fi experiența, acțiunea, interacțiunea cu celălalt „aici și acum”.
Premisa care stă la baza acestei filozofii este aceea că prin experimentarea de situații noi, provocative în cadrul relației terapeutice, clientul are ocazia să devină conștient de disponibilitatile sale, pe care apoi le poate utiliza în scopul dezvoltării propriei personalități.
Practicienii și formatorii experiențialiști valorizează în mod prioritar grupul, că fiind forma care răspunde în cea mai mare masură nevoilor de autocunoaștere conștientizare și autoafirmare ale participanților.
Că strategie de lucru se aplică principiile rogersiene, respectiv principiile privind exprimarea liberă și autentică, a fi prezent „aici și acum”, în contact cu sine și cu grupul.
În grup, clienții au ocazia să lucreze asupra propriilor probleme în prezența celorlalți participanți, constatând astfel că nu sunt singurii care se află într-o situație de dificultate, să observe reacțiile celorlați la comportamentele, ideile sau relatările lor și, de asemenea, să-și exprime opiniile și sentimentele față de colegi și față de reacțiile lor. Se poate lucra cu grupuri omogene, formate din clienți cu același tip de problematică sau cu grupuri heterogene, alcătuite din pacienți cu probleme diferite.
Tehnicile de lucru vizează de la exerciții provocative centrate pe comunicarea simbolică de tip corporal, la exerciții axate pe comunicare verbală (în jocurile de rol), de la improvizație melo-ritmică și sonoră în grup, la improvizație prin dans și mișcare simbolică, de la modelaj și expresie plastică la dramaterapie și metaforă transfigurativă.
Procesul terapeutic urmărește anumiți pași de desfășurare a întâlnirilor terapeutice, scopul fiind acela de a armoniza și unifica părțile fragmentate ale Eu-lui, prin constientizarea, acceptarea și resemnificarea lor.
Grupul experiențial s-a confirmat a fi o modalitate optimă de dezvoltare a capacităților de comunicare expresivă verbală și nonverbală, a empatiei, de autoexplorare și creativitate interacțională. Efectele s-au concretizat în creșteri semnificative ale maturității emoționale, ale capacităților de autoacceptare și unificare a polarităților, de toleranța și sprijin social, de deblocare a resurselor de a face față la stres și de rezolutivitate creativă, de extindere a nivelului de înțelegere și constiență, de scădere semnificativă a anxietății și a altor tendințe nevrotice.
Tipuri de grupuri organizate:
- Grup de dezvoltare personală si autocunoaștere
- Grup de gestionarea stresului
- Grup de managementul furiei
- Grup suport pentru doliu
- Grup suport copii și adulți cu boli cornice
- Grup terapie anxietate și depresie
- Grup terapie prin artă
Pret 35 lei/ ședinta de grup